WordPress innføring

WordPress innføring – tips og triks

Hva er egentlig WordPress? Du som driver med internettsider har garantert hørt navnet før, men du vet kanskje ikke hvordan du best kan utnytte mulighetene det gir? En liten innføring og gode tips og triks er på sin plass.

Kort om WordPress:

WordPress er et publiseringssystem (CMS) for blogger og nettsteder. Systemet er basert på åpen kildekode, er fullstendig gratis og er veldig populært å bruke på spesielt blogger, men også andre nettsteder. Du har utrolig mange muligheter med wordpress, og du har muligheten til å tilpasse systemet helt til ditt behov.

Systemet ble først introdusert i 2003, og har siden den tid gått gjennom en rivende utvikling, og den nyeste utgaven i skrivende stund er WordPress 2.7.1. Systemet er basert på programmeringsspråket PHP.

Hvilke muligheter gir WordPress deg?

WordPress er databasestyrt, og gir deg dynamisk og enkel tilgang til å endre nesten alt på bloggen/nettstedet via et enkelt kontrollpanel. Du trenger altså ikke kunne noe om webutvikling for å ha full kontroll over bloggen/nettstedet ditt.

Når det kommer til design og layout, så har du utrolig mange muligheter til å finne ferdiglagde design/themes som du kan bruke gratis på nettstedet ditt. Kan du litt html/css/php, så har du uendelige muligheter til å lage et helt egent design og tilpasse alle mulige innstillinger til akkurat dine behov.

For en enkel steg for steg guide for å installere WordPress, sjekk ut artikkelen Guide: Hvordan setter du opp en blogg på et eget domene?

Themes:

Themes/temaer er ferdiglagde design som er klare for å brukes. Det finnes flust av gratis themes ute på internett, og du finner en god samling i artikkelen Fine gratis WordPress themes.

Themes er rett og slett en måte å endre designet totalt på en blogg/nettsted, uten å endre innholdet. Har du peiling på html/css/enkel php så er det fullt mulig å lage helt egne themes for WordPress. Guide for dette vil komme senere her på Teknodesign.

Plugins:

WordPress har et overraskende rikt utvalg av plugins. Plugins gir deg ekstra funksjonalitet du kan legge til på bloggen/nettstedet ditt. Hvilke plugins som er tilgjengelige er vanskelig å oppsummere kort i en artikkel som dette. Du finner alt fra fancy bildegallerier, slideshows, mulighet for å vise oppdateringer fra Twitter, verktøy for å optimalisere bloggen/nettstedet for søkemotorer og mye mer.

Widgets:

Widgets går egentlig litt under samme kategori som plugins. Widgets er ekstra funksjonalitet du kan legge til i sidebaren på din blogg/nettsted. Du trenger ingen teknisk kompetanse for å legge til widgets, bare å gå til Appearance > Widgets, og legge til det du ønsker med et trykk.

Tags:

Tags er en måte å merke hver artikkel/post med viktige søkeord for å raskt kunne identifisere hva artikkelen handler om. Tags legger du til når du skriver/endrer artikler i kontrollpanet til WordPress.
Tags er veldig hendige når det kommer til søkemotorer, og dette er noe de vektlegger mye når det kommer til rangering. Bli flink til å legge inn gode og relaterte tags, men ikke overdriv bruken. Bruk bare de viktige søkeordene, så kommer du langt.

Bilde av WordPress sitt kontrollpanel
Bilde av WordPress sitt kontrollpanel

Lage bedre permalinks:

Permalinks er måten url’en/linken for dine poster og sider er strukturert. Ta et eksempel: Du har skrevet en post om gode kinofilmer i juni. Posten er skrevet i kategorien filmer. Standardinstillingen vil da vise: http://www.dinblogg.com/?p=40021.

Dette er ikke helt optimalt hverken for leserene eller søkemotorer. Linken sier ingenting om hva du finner her, og det vil være hensiktsmessig å strukturere på en annen måte.
Dette har du også mulighet til. Gå til Settings > Permalinks, og skriv inn /%category%/%postname%/ i Category Base feltet.

Da vil posten din om gode kinofilmer i juni bli stukturert på denne måten: http://www.dinblogg.com/category/filmer/gode-kinofilmer-i-juni/

Fjerne category-feltet i url’en/permalinken:

Mange vil synes at det er unødvendig å ha med category-feltet i url’en. Tar vi eksempelet over, ville det ikke vært bedre hvis linken var http://www.dinblogg.com/filmer/gode-kinofilmer-i-juni/ ?

Dette går ikke ann å endre out of the box, men med en plugin går dette som smurt. Last ned Top Level Categories, og installer denne plugin’en, og vips så har du kvittet deg med det irriterende category feltet.

Optimalisere bloggen/nettstedet for søkemotorer:

Her er det flere ting du kan gjøre, og et enkelt og godt tips er å installere plugin’en All in One SEO Pack. Den finner du hvis du går til Plugins > Add new > og søker etter All in One SEO Pack herfra. Installer, og plugin’en sørger for å optimalisere innholdet ditt på best mulig måte.

Legg også inn plugin’en Google XML Sitemaps. Denne vil lage et sitemap av alle poster og sider, og automatisk oppdatere sitemap’et etterhvert som du oppdaterer med nye poster/sider. På denne måten vil søkemotorer alltid vite når du har oppdatert, noe som er positivt for deg.

For webhotell og domene anbefaler jeg One.com

Har du andre tips og triks du vil dele med oss andre? Skriv en kommentar under! :)