Guide: Hvordan setter du opp en blogg på et eget domene?

Guide: Hvordan setter du opp en blogg på et eget domene?

Mange bloggere velger etterhvert å gå over til å ha bloggen sin på et eget domene istedenfor å ha den på bloggnettverk som blogg.no, ipublish.no osv. Hvorfor?

  • Bloggen din vil bli mer identifiserbar og enklere å huske for lesere.
  • Du har full kontroll på layout og utseende, og kan endre på alt du ønsker.
  • Du har full kontroll på annonser. På flere bloggenettverk har man annonser på bloggen sin som du ikke tjener en krone på. Derimot tjener de som står bak bloggenettverket penger.
  • Du vil virke mer seriøs og dedikert til bloggingen, siden du har gått til det steget og skaffet eget domene.

Så er det vanskelig å sette opp en blogg på et eget domene? Nei, det er ikke spesielt vanskelig, og jeg vil gå gjennom alt du trenger å gjøre steg for steg i denne guiden, så selv de som ikke er så tekniske av seg kan klare dette.

1. Domene og webhotell:

Det første du trenger er jo selvfølgelig et domene. Dette må du kjøpe fra en domenetilbyder. Du må også ha et webhotell, det vil si et sted du kan lagre alle filene du trenger for bloggen din. Jeg anbefaler One.com. De har veldig billige og gode webhoteller. Domenet kan du kjøpe samtidig som du kjøper webhotell. Besøk One.com her.

Når du har bestilt domene og webhotell, vil du få en mail med informasjon og instillinger. Du må notere deg følgende:

MySQL servernavn, databasenavn, brukernavn og passord.
FTP-servernavn, brukernavn og passord.

Det er veldig viktig at du har denne informasjonen, ellers vil du ikke få satt opp bloggen ordentlig.

2. Skaffe nødvendige filer og laste opp alt på webhotellet:

Når du har skaffet deg domene og webhotell, så trenger du en bloggeplattform som du kan bruke for bloggen din. De aller fleste bruker WordPress (inkludert meg), og det er det denne guiden fokuserer på. WordPress er overlegen når det kommer til brukervennlighet, og fungerer ekstremt bra. WordPress lastes ned her. Pakk ut alle filene på et egnet sted.

Nå er det på tide å laste opp alle filene, og for å gjøre det trenger du et ftp-program. Jeg anbefaler Smart FTP, som er gratis og veldig enkelt å bruke. Smart FTP kan lastes ned her.

I FTP-programmet må du skrive inn brukernavn, passord og serveradresse for å logge deg på webområdet ditt. Når du kommer inn på serveren, så finner du en mappe som heter www eller public_html (litt etter hvilken webhost du har). Her skal du laste opp alle filene som ligger i WordPress mappen.

4. Fullføre innstalleringen:

Etter dette er gjort gjenstår det bare å gå til http://www.dittdomene.com hvor du kommer til en veldig enkel installasjonen av WordPress. Følg instruksjonene, og har du gjort alt rett så skal bloggen din nå være oppe. Gratulerer!

5. Så hva nå?

Å orientere seg rundt i WordPress panelet kan være litt uvant i starten. Jeg vil komme tilbake med en grundig WordPress guide senere, men vil gå igjennom noen av de viktigste tingene nå.

Endre tema/theme: For å endre det gjeldene themet, gå til Appearence > Themes . For å finne flere themes kan du ta en titt på noen i artikkelen Fine gratis WordPress themes eller ta en titt på den offisielle themes siden til WordPress her.

Legge til/endre plugins: WordPress har utrolig mange plugins for å gjøre alt mulig. Alt fra stilige bildegallerier til kontaktskjemaer. For å legge til eller endre plugins gå til Plugins i kontrollpanelet.

Endre bloggtittel: Settings > General > Blog Title

Endre bloggundertittel: Settings > General > Tagline

Legge til post: Posts > Add New

Legge til/endre kategori: Posts > Categories

Legge til side: Pages > Add New

Legge til linker: Links > Add New

Har du spørsmål/ting du ikke får til, så er det bare å fyre løs en kommentar. Håper du har hatt nytte av denne guiden, og da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med bloggingen på eget domene! :)