Hva er RSS?

Hva er RSS?

I denne artikkelen vil jeg ta for meg RSS. Du har kanskje sett uttrykket på uttallige nettsteder, men du er kanskje ikke helt sikker på hva det egentlig er? Isåfall, les videre.

RSS er en forkortelse for Really Simple Syndication. På norsk gjerne kalt bare levende bokmerker. Det RSS i korte trekk gjør er å automatisk hente nyheter eller annet materiale fra et nettsted så fort en side blir oppdatert med nytt stoff (så fremt du abonnerer på RSS-kanalen til nettstedet).

Du er kanskje som meg, du liker å skumme raskt gjennom mange nettsteder daglig, men du er egentlig bare ute etter selve artiklene? Med RSS slipper du denne surfingen gjennom alle nettstedene, du kan heller få kun nyhetene rett i RSS-leseren.

En annen fordel med RSS er at du helt automatisk får beskjed når et nettsted har oppdatert med en ny artikkel/nyhet, og kan via din RSS-leser lese nyheten uten å engang besøke nettstedet. På denne måten slipper du å besøke nettstedet for å sjekke om det er kommet ut nye artikler.

Så hvordan kommer jeg igang med RSS?

Det du først og fremst trenger er en RSS-leser. Bruker du en moderne nettleser (Firefox, Opera, Internet Explorer 7 og 8, Safari og flere) er en RSS-leser allerede integrert i nettleseren. Har ikke din nettleser integrert RSS-leser finnes det mange gode gratis lesere ute på markedet. Personlig anbefaler jeg Google Reader.

Når du har ordnet deg en RSS-leser er det bare å gå på jakt etter RSS-kanaler å abonnere på. Nettsteder som har RSS-kanaler opplyser ofte om dette på siden, men den klart letteste måten å finne disse kanalene er å se etter RSS-ikonet i adresselinjen på din nettleser:

RSS adresselinje

Hvis et nettsted har RSS-ikon, er det bare å trykke på ikonet, og velge de kanalene du vil abonnere på. Store nettsteder har ofte flere kanaler du kan abonnere på. F.eks egne kanaler for teknologi, bil, sport osv.

It’s that simple! Så nå kan du bare sette deg tilbake i godstolen, og vente på at det popper inn nyheter i RSS-leseren!

Teknodesign har også sin egen RSS-kanal. Den finner du her.